ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ;

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν τις γυναίκες σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκ...

Περιεχομενο

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ;

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θέτουν τις γυναίκες σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τον ίδιο ιό που ευθύνεται για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Ωστόσο, μόνο ορισμένοι τύποι σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί ονομάζονται τύποι υψηλού κινδύνου. Οι τύποι HPV υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • HPV 16
 • HPV 18
 • HPV 31
 • HPV 33
 • HPV 45

Σύμφωνα με την American Cancer Society Trusted Source (ACS), περίπου τα δύο τρίτα όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τους HPV 16 και 18. Ωστόσο, και οι δύο τύποι μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Επίσης, δεν προκαλούν όλες οι λοιμώξεις από αυτούς τους τύπους HPV καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι περισσότερες γυναίκες “καθαρίζουν” μόνες τους από τις λοιμώξεις από τον HPV μέσα σε δύο χρόνια. Οι λοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από μερικά χρόνια ονομάζονται εμμένουσες λοιμώξεις. Αυτές είναι οι λοιμώξεις που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο. Δεν είναι κατανοητό γιατί μερικές γυναίκες αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις από τον HPV ενώ άλλες όχι.

Πόσο συχνός είναι ο HPV;

Ο HPV είναι εξαιρετικά κοινός. Σύμφωνα με τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες μολύνονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ευτυχώς, οι δύο τύποι HPV που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Οι δύο τύποι που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να προληφθούν με εμβολιασμό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ασφαλές σεξ και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο HPV μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να διαδοθεί μέσω κολπικού σεξ, στοματικού σεξ και πρωκτικού σεξ. Οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Τα προφυλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για κολπικό και πρωκτικό σεξ. Τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Ωστόσο, τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τον HPV. Ο ιός μεταδίδεται και με επαφή δέρμα με δέρμα. Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος HPV έχει συνδεθεί με:

 • καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
 • καρκίνο του πρωκτού
 • καρκίνο του αιδοίου
 • καρκίνο του φάρυγγα

Το ασφαλές σεξ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να προσβληθεί από HPV, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • πρώτη επαφή σε νεαρή ηλικία
 • μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων
 • ιστορικό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως χλαμύδια ή γονόρροια
 • σεξ με έναν άνδρα του οποίου η σύντροφος είχε μόλυνση με HPV / καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλοι βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τη μόλυνση από τον HPV. Στις νεαρές γυναίκες, ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο ευαίσθητος σε λοιμώξεις. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα η μόλυνση από τον HPV να μετατραπεί σε καρκίνο. Η ανοσοανεπάρκεια (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα) καθιστά επίσης πιο δύσκολο για τον οργανισμό να εξαλείψει μια λοίμωξη από τον HPV. Ωστόσο, δεν οδηγούν όλες οι λοιμώξεις από τον HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • περισσότερες από 3 τελειόμηνες κυήσεις ή 1 τελειόμηνη κύηση πριν από την ηλικία των 17 ετών
 • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
 • μακροχρόνια χρήση (πάνω από 5 χρόνια) από του στόματος αντισυλληπτικών
 • λοίμωξη από χλαμύδια
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ...
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.