ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά, μαλακά οζίδια που μπορεί να αναπτυχθούν κατά μήκος του εσωτερικού της μήτρας (ενδομήτριο). Οι πολύποδες έχουν μέγεθος συνήθως...

Περιεχομενο

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά, μαλακά οζίδια που μπορεί να αναπτυχθούν κατά μήκος του εσωτερικού της μήτρας (ενδομήτριο). Οι πολύποδες έχουν μέγεθος συνήθως λιγότερο από 1 cm αλλά μπορεί να φτάσουν αρκετά εκατοστά. Ενώ οι πολύποδες της μήτρας είναι σχετικά συχνοί, σπάνια είναι καρκινικοί. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως:

 • βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο
 • πόνο
 • υπογονιμότητα
 • μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία

 

Εάν έχετε συμπτώματα όπως μη φυσιολογική αιμορραγία ή κολπικές εκκρίσεις, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό ώστε να προσδιορίσετε εάν έχετε πολύποδες της μήτρας ή άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα.

Τι προκαλεί τους πολύποδες της μήτρας;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επίσημη αιτία για την ανάπτυξη των πολυπόδων της μήτρας, αλλά πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να παίζουν ρόλο. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, λόγω των υψηλότερων ποσοτήτων οιστρογόνων που απελευθερώνονται από τα λιπώδη κύτταρα του σώματος. Η ηλικία μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολυπόδων της μήτρας. Οι πολύποδες είναι σπάνιοι σε γυναίκες κάτω των 20 ετών, ενώ η επίπτωση τους κορυφώνεται μεταξύ 40 και 49 ετών. Ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης πολυπόδων της μήτρας μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων, εάν λάβετε θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι μεταξύ 8-36% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία αναπτύσσουν πολύποδες της μήτρας. Είναι επίσης πιθανό να έχετε πολλαπλούς πολύποδες της μήτρας και μερικοί να αναπτυχθούν κατά μήκος του κάτω μέρους της μήτρας και να προβάλλουν έξω μέσα από τον τράχηλο της μήτρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι πολύποδες της μήτρας είναι γνωστό ότι προκαλούν ανώμαλη κολπική αιμορραγία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • κηλίδες ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • ασυνήθιστη κολπική έκκριση
 • βαρύτερη έμμηνη ρύση
 • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • κράμπες ή πόνο που μοιάζει με την περίοδο

 

Για οποιαδήποτε μη φυσιολογική αιμορραγία ή έκκριση θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε εμφανίσει συμπτώματα για περισσότερες από 2 εβδομάδες ή έχετε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με πολύποδες της μήτρας, είναι σημαντικό να αποκλειστεί ο καρκίνος της μήτρας.

Πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες της μήτρας;

Εάν υπάρχουν υποψία για πολύποδες της μήτρας στο κολπικό υπερηχογράφημα, ο γιατρός θα προβεί σε υστεροσκόπηση, κατά την οποία μια λεπτή κάμερα εισέρχεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Με αυτή τη διαδικασία μπορεί να αφαιρεθεί και στη συνέχεια να αποσταλεί σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση. Επίσης ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε βαρύτερη από το κανονικό ή ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία, όπως:

 • ινομυώματα της μήτρας
 • κύστεις ωοθηκών
 • ενδομητρίωση και αδενομύωση
 • αιμορροφιλία και άλλες αιμορραγικές διαταραχές
 • υποθυρεοειδισμός
 • ορισμένα φάρμακα, όπως αντιπηκτικά
 • ορμονικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά την εφηβεία και την περιεμμηνόπαυση

 

Πώς γίνεται η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα;

Η αφαίρεση των πολυπόδων της μήτρας γίνεται με τη βοήθεια υστεροσκοπίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία αγκύλη διαθερμίας που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο ή ειδικό ψαλίδι. Ανάλογα με τη θέση και τον αριθμό των πολυπόδων, η διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία.

Συνοψίζοντας

Οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μετά την ηλικία των 40. Η ακανόνιστη αιμορραγία είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Πολλά από τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε μη φυσιολογική αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ή βαρύτερων περιόδων ή κολπικής αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση. Οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Είναι επίσης πιθανό αυτοί οι πολύποδες να υποτροπιάσουν, επομένως θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν δείτε ότι εμφανίζετε ξανά τα ίδια συμπτώματα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ...
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.