ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ HPV ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ / ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τί είναι οι λοιμώξεις από τον HPV και τα κονδυλώματα; Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι μια ομάδα ιογενών λοιμώξεων που μπορεί να ...

Περιεχομενο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ HPV ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ / ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τί είναι οι λοιμώξεις από τον HPV και τα κονδυλώματα;

Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι μια ομάδα ιογενών λοιμώξεων που μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Ο HPV είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στον κόσμο και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μολύνονται από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV, μερικοί από τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλοι που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένας τύπος σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) που προκαλείται από ορισμένους τύπους HPV. Χαρακτηρίζονται από μικρά, λευκωπά εξογκώματα που μπορεί να εμφανιστούν πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Στις γυναίκες, μπορεί επίσης να εμφανιστούν στον τράχηλο ή στον κόλπο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, του πρωκτού ή του στοματικού σεξ. Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του πρωκτού και του στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Είναι σημαντικό για τα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά να κάνουν ασφαλές σε με χρήση προφυλακτικού και να κάνουν τακτικές εξετάσεις για καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούνται από λοιμώξεις από HPV και κονδυλώματα;

Οι λοιμώξεις και τα κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

 • Κονδυλώματα: Το πιο κοινό σύμπτωμα της λοίμωξης από τον HPV είναι η εμφάνιση κονδυλωμάτων στο δέρμα, τα οποία μπορεί να είναι επίπεδα, επηρμένα ή σε σχήμα κουνουπιδιού. Αυτά τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στα πόδια ή στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και μπορεί να είναι επώδυνα ή να προκαλούν φαγούρα.
 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων: Είναι κονδυλώματα που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους ή του όσχεου. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, υπερυψωμένα ή επίπεδα και μερικές φορές μπορεί να συρρέουν. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, κάψιμο ή πόνο και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου: Στις γυναίκες, η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν με τεστ Παπανικολάου. Το μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας.
 • Στοματικά κονδυλώματα: Ο HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κονδυλωμάτων στο στόμα και το λαιμό, τα οποία μπορεί να είναι μικρά, επίπεδα ή ανυψωμένα. Αυτά τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή πόνο και μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ομιλία και το φαγητό.
 • Καρκίνος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις από τον HPV μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του καρκίνου του πέους ή του καρκίνου του λαιμού. Τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και το στάδιο του καρκίνου, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο ή δυσκολία στην κατάποση.

 

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα μόλυνσης από HPV ή κονδυλώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις και κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Οι λοιμώξεις και τα κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος είναι μια ομάδα περισσότερων από 200 σχετικών ιών. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς και μέσω της μη σεξουαλικής επαφής με το δέρμα ή τους βλεννογόνους ενός μολυσμένου ατόμου. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μόλυνσης από HPV και κονδυλωμάτων περιλαμβάνουν:

Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι: Τα άτομα που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή που κάνουν σεξ με κάποιον που είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV.

Μη χρήση προστασίας: Η μη χρήση μεθόδου αντισύλληψης φραγμού, όπως προφυλακτικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι με HIV/AIDS ή εκείνοι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση από τον HPV και μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ηλικία: Η λοίμωξη από τον HPV είναι πιο συχνή σε άτομα στα τέλη της εφηβείας τους και στις αρχές της δεκαετίας των 20, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επαφή δέρμα με δέρμα: Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω μη σεξουαλικής επαφής δέρμα με δέρμα, όπως χειραψία ή άγγιγμα μιας μολυσμένης περιοχής.

Ατομική υγιεινή: Η κακή προσωπική υγιεινή, όπως το μη τακτικό πλύσιμο των χεριών ή η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες ή ξυράφια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα ή κονδυλώματα όλοι όσοι έχουν μολυνθεί από τον HPV. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV θα καθαρίσουν τον ιό μόνοι τους χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του HPV και να κάνετε τακτικές εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων υγείας.

Πώς διαγιγνώσκονται οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τα κονδυλώματα;

Οι λοιμώξεις και τα κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορούν να διαγνωστούν μέσω ενός συνδυασμού φυσικής εξέτασης και εργαστηριακών εξετάσεων.

→ Φυσική εξέταση: Ο γιατρός σας μπορεί συχνά να διαγνώσει λοιμώξεις από HPV και κονδυλώματα μέσω μιας οπτικής εξέτασης της περιοχής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση του δέρματος ή των βλεννογόνων για την παρουσία κονδυλωμάτων ή άλλων βλαβών.

→ Τεστ Παπανικολάου: Στις γυναίκες, ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία λοίμωξης από HPV ή μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

→ Βιοψία: Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι ένα μόρφωμα μπορεί να είναι καρκινικό, μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος ιστού για εργαστηριακή ανάλυση.

→ Τεστ HPV: Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ένα τεστ HPV, το οποίο περιλαμβάνει τη συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο ή τον πρωκτό και τον έλεγχο τους για την παρουσία HPV DNA.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία όλες οι λοιμώξεις HPV και τα κονδυλώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θα καθαρίσει από μόνο του τον ιό με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, εάν τα κονδυλώματα προκαλούν ενόχληση ή παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ή εάν υπάρχουν μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού, μπορεί να συνιστάται θεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά ή από του στόματος φάρμακα, κρυοθεραπεία (πάγωμα των κονδυλωμάτων), χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων ή άλλες διαδικασίες για την αφαίρεση μη φυσιολογικού ιστού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις και τα κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Οι λοιμώξεις και τα κονδυλώματα από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα των κονδυλωμάτων. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τοπικά φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να επιτεθεί στον ιό.

Κρυοθεραπεία: Αυτό περιλαμβάνει την ψύξη των κονδυλωμάτων με υγρό άζωτο. Η κρυοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για κονδυλώματα στο δέρμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Χειρουργική αφαίρεση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χειρουργικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκτομή ή αποκοπή των κονδυλωμάτων ή ηλεκτροκαυτηρίαση, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει τα κονδυλώματα.

Θεραπεία με λέιζερ: Περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για την καταστροφή των κονδυλωμάτων. Η θεραπεία με λέιζερ συνήθως προορίζεται για μεγαλύτερα κονδυλώματα ή κονδυλώματα που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Παρακολούθηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επιλέξουν απλώς να παρακολουθούν τα κονδυλώματα με την πάροδο του χρόνου για να δουν αν υποχωρούν από μόνα τους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συνιστάται για μικρά ή μη επώδυνα κονδυλώματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των κονδυλωμάτων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, δεν θεραπεύει την υποκείμενη λοίμωξη HPV. Ο HPV μπορεί να παραμείνει στο σώμα ακόμη και μετά την αφαίρεση των κονδυλωμάτων και τα άτομα με HPV μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και των επιπλοκών του HPV, είναι σημαντικό να κάνετε ασφαλές σεξ, να κάνετε τακτικές εξετάσεις και προληπτικούς ελέγχους και να εμβολιάζεστε κατά του HPV.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.