ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ LYNCH

Τι είναι το σύνδρομο Lynch; Το σύνδρομο Lynch, γνωστό και ως κληρονομικός μη-πολυποδικός ορθοκολικός καρκίνος (HNPCC), είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση που α...

Περιεχομενο

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ LYNCH

Τι είναι το σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch, γνωστό και ως κληρονομικός μη-πολυποδικός ορθοκολικός καρκίνος (HNPCC), είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα άτομα με σύνδρομο Lynch έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και άλλους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνους του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του στομάχου, του λεπτού εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος. Το σύνδρομο Lynch προκαλείται από μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια που βοηθούν στην αποκατάσταση σφαλμάτων στο DNA. Συγκεκριμένα, μεταλλάξεις σε γονίδια όπως τα MLH1, MSH2, MSH6 και PMS2 μπορούν να εμποδίσουν τα κύτταρα να επιδιορθώσουν σφάλματα που συμβαίνουν κατά την αντιγραφή του DNA, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.  Το σύνδρομο Lynch σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (10-47%), του ενδομητρίου (27-71%), των ωοθηκών (3-20%), του στομάχου (11-19%), των χοληφόρων (2-7%), του ουροποιητικού συστήματος (4-5%) και, σπανιότερα, του δέρματος, του εγκεφάλου και του λεπτού εντέρου.

Πώς κληρονομείται το σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch εμφανίζεται σε οικογένειες με αυτοσωμικό επικρατές μοτίβο κληρονομικότητας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας γονέας έχει γονίδια που προκαλούν το σύνδρομο Lynch, υπάρχει 50% πιθανότητα κάθε παιδί να έχει τα γονίδια που προκαλούν το σύνδρομο Lynch. Το ποιος γονέας φέρει το γονίδιο δεν επηρεάζει τον κίνδυνο.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί το σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch μπορεί να διαγνωστεί μέσω γενετικής εξέτασης, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση ενός δείγματος αίματος ή σάλιου για μεταλλάξεις στα γονίδια που σχετίζονται με την πάθηση, όπως τα MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 και EPCAM. Η εξέταση μπορεί να συνιστάται σε άτομα που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των ωοθηκών ή του παγκρέατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έλεγχος όγκου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου Lynch. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση ενός δείγματος ιστού όγκου για συγκεκριμένους μοριακούς δείκτες που είναι χαρακτηριστικοί των καρκίνων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο γενετικός έλεγχος για το σύνδρομο Lynch έχει επιπτώσεις όχι μόνο για το άτομο που εξετάζεται, αλλά και για τα μέλη της οικογένειάς του. Εάν εντοπιστεί μια γονιδιακή μετάλλαξη, οι στενοί συγγενείς μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και μπορεί να ωφεληθούν από τη γενετική συμβουλευτική και τον έλεγχο.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση για το σύνδρομο Lynch;

Υπάρχουν διάφορες ομάδες ανθρώπων που συνιστάται να γίνει εξέταση για το σύνδρομο Lynch:

 • Άτομα με προσωπικό ιστορικό ορισμένων μορφών καρκίνου: Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παγκρέατος ή του ουροποιητικού συστήματος σε νεαρή ηλικία (συνήθως πριν από την ηλικία των 50 ετών) μπορεί να τους συστηθεί εξέταση για το σύνδρομο Lynch.
 • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορισμένων καρκίνων: Σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό των προαναφερθέντων καρκίνων, ιδιαίτερα σε πολλές γενιές ή σε νεαρή ηλικία, μπορεί να τους συστηθεί εξέταση για το σύνδρομο Lynch.
 • Άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πολλαπλών καρκίνων: Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με πολλαπλούς καρκίνους, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch, ή που έχουν μέλη της οικογένειας με πολλαπλούς καρκίνους μπορεί να τους συστηθεί εξέταση για το σύνδρομο Lynch.
 • Άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όγκου: Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με όγκο που εμφανίζει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως υψηλά επίπεδα μικροδορυφορικής αστάθειας ή μη φυσιολογική έκφραση ορισμένων πρωτεϊνών, μπορεί να τους συστηθεί εξέταση για το σύνδρομο Lynch.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξέταση για το σύνδρομο Lynch δεν συνιστάται για όλους και θα πρέπει να βασίζεται στο προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ενός ατόμου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καρκίνου του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch έχει συχνά ορισμένα χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου στο γενικό πληθυσμό. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά:

 • Πρώιμη ηλικία έναρξης: Ο καρκίνος του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch τείνει να εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, με μέση ηλικία εμφάνισης περίπου τα 50 έτη.
 • Αυξημένος κίνδυνος: Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 25-60% ανάλογα με τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και άλλους παράγοντες.
 • Κυρίως καρκίνος του ενδομητρίου Τύπου 1: Η πλειονότητα των καρκίνων του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch είναι Τύπου 1, ο οποίος τυπικά προκαλείται από οιστρογόνα και έχει σχετικά καλή πρόγνωση.
 • Όγκοι υψηλού βαθμού: Παρά το γεγονός ότι είναι τύπου 1, οι καρκίνοι του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch είναι συχνά υψηλού βαθμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ανώμαλα στην εμφάνιση και τείνουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται πιο γρήγορα.
 • Όγκοι με συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές: Οι καρκίνοι του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch έχουν συχνά συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια PTEN ή PIK3CA, που δεν παρατηρούνται συχνά σε σποραδικούς καρκίνους του ενδομητρίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι καρκίνοι του ενδομητρίου σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch αυτά τα χαρακτηριστικά και μερικοί μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τους σποραδικούς καρκίνους του ενδομητρίου. Ωστόσο, η κατανόηση αυτών των πιθανών διαφορών μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και τη γενετική συμβουλευτική για ασθενείς με σύνδρομο Lynch.

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την παρακολούθηση του γυναικολογικού καρκίνου που σχετίζεται με το σύνδρομο Lynch;

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του γυναικολογικού καρκίνου και την παρακολούθηση για το σύνδρομο Lynch συνήθως περιλαμβάνουν έλεγχο που ξεκινά νωρίτερα και πιο συχνά από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό. Εδώ είναι μερικές από τις βασικές συστάσεις:

Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του ενδομητρίου: Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια βιοψία ενδομητρίου ξεκινώντας από την ηλικία των 30-35 ή 5 χρόνια πριν από την πρώτη ηλικία διάγνωσης καρκίνου στην οικογένεια, όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα. Εναλλακτικά, το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 25-30 ετών, αλλά προτιμάται η βιοψία.

Έλεγχος για καρκίνο ωοθηκών: Δεν υπάρχει επί του παρόντος καθιερωμένη μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών στο σύνδρομο Lynch, αλλά ορισμένοι ειδικοί συνιστούν διακολπικό υπερηχογράφημα και εξέταση αίματος CA-125 κάθε 6-12 μήνες ξεκινώντας από την ηλικία των 30-35 ετών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου δεν είναι καλά τεκμηριωμένη.

Χειρουργική επέμβαση μείωσης του κινδύνου: Ορισμένες γυναίκες με σύνδρομο Lynch και ισχυρό οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου μπορεί να επιλέξουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του κινδύνου, όπως αφαίρεση της μήτρας και/ή των ωοθηκών, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με γυναικολόγο-ογκολόγο και γενετικό σύμβουλο.

Παρακολούθηση για μη φυσιολογικά αποτελέσματα προσυμπτωματικού ελέγχου: Εάν ανιχνευθεί ανωμαλία στη βιοψία ενδομητρίου ή στο υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία, όπως υστεροσκόπηση, απόξεση ή υστερεκτομή.

Τι επιπλοκές που αφορούν την αναπαραγωγή μπορεί να έχει το σύνδρομο Lynch;

Το σύνδρομο Lynch μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες αναπαραγωγικές επιπλοκές, όπως:

Επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη: Το σύνδρομο Lynch μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.

Μετάδοση του συνδρόμου Lynch: Το σύνδρομο Lynch είναι μια αυτοσωματική επικρατούσα γενετική διαταραχή, που σημαίνει ότι τα προσβεβλημένα άτομα έχουν 50% πιθανότητα να μεταδώσουν τη γονιδιακή μετάλλαξη σε καθένα από τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οικογενειακό προγραμματισμό και τη γενετική συμβουλευτική.

Ποιες άλλες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch;

Εκτός από τον γυναικολογικό έλεγχο καρκίνου, οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις βάσει των ατομικών κινδύνων τους. Ακολουθούν μερικές προτάσεις πρόληψης:

→ Έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου: Συνιστώνται τακτικές κολονοσκοπήσεις για ασθενείς με σύνδρομο Lynch που ξεκινούν από την ηλικία των 20-25 ετών ή 2-5 χρόνια νωρίτερα από τη νεότερη περίπτωση καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένεια, όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την παρουσία και τον αριθμό των πολυπόδων.

Έλεγχος καρκίνου του ανώτερου γαστρεντερικού: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το σύνδρομο Lynch μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για αυτούς τους καρκίνους μπορεί να εξεταστεί για άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

→ Έλεγχος καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος: Το σύνδρομο Lynch μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει για άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Έλεγχος καρκίνου του δέρματος: Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο Lynch μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος, όπως οι όγκοι των σμηγματογόνων αδένων. Μπορεί να πραγματοποιηθούν τακτικές δερματικές εξετάσεις για άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που εμπλέκεται και άλλους μεμονωμένους παράγοντες.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.