ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ

Τι είναι οι καλοήθεις κύστεις & όγκοι των ωοθηκών; Οι καλοήθεις κύστεις και οι όγκοι των ωοθηκών αναπτύσσονται στις ωοθήκες και δεν είναι καρκινικοί. Μπορούν ...

Περιεχομενο

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ

Τι είναι οι καλοήθεις κύστεις & όγκοι των ωοθηκών;

Οι καλοήθεις κύστεις και οι όγκοι των ωοθηκών αναπτύσσονται στις ωοθήκες και δεν είναι καρκινικοί. Μπορούν να εμφανιστούν σε γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι λειτουργικές κύστεις, που σημαίνει ότι σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και συχνά υποχωρούν μόνες τους χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένες κύστεις μπορεί να γίνουν μεγάλες, να προκαλέσουν πόνο ή άλλα συμπτώματα και μπορεί να χρήσουν θεραπείας.  Όπως οι κύστεις, οι περισσότεροι όγκοι των ωοθηκών είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικοί. Ωστόσο, ορισμένοι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να είναι καρκινικοί, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μια σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από τις κύστεις & τους όγκους των ωοθηκών;

Τα συμπτώματα των καλοήθων ωοθηκικών όγκων ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό ή πυελικό πόνο: Αυτός μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονο πόνο και μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενος.
 • Φούσκωμα ή κοιλιακό πρήξιμο: Οι καλοήθεις κύστεις και οι όγκοι των ωοθηκών μπορεί να κάνουν την κοιλιά να φαίνεται πρησμένη ή μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
 • Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακανόνιστες περιόδους, βαριά ή παρατεταμένη αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων.
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή: Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθανθούν πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Δυσκολία στην κένωση της κύστης: Μεγάλες κύστεις ή όγκοι των ωοθηκών μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας δυσκολία στην ούρηση ή συχνουρία.
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλοήθεις κύστεις ή όγκοι των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο ή διάρροια.
 • Ασυνήθιστη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα: προκαλείται από αυξημένη παραγωγή αρσενικών ορμονών (δασυτριχισμός).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες με καλοήθεις κύστεις ή όγκους των ωοθηκών μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα και μπορεί να ανακαλυφθούν τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας ή απεικονιστικής εξέτασης. 

Ποιοι είναι οι τύποι των καλοήθων όγκων των ωοθηκών;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλοήθων όγκων των ωοθηκών. Μερικοί συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν:

Ορώδες κυσταδένωμα: Πρόκειται για κύστη με καθαρό υγρό που αναπτύσσεται από κύτταρα στην επιφάνεια της ωοθήκης. Είναι ο πιο κοινός τύπος καλοήθους όγκου των ωοθηκών.

Βλεννώδες κυσταδένωμα: Πρόκειται για κύστη γεμάτη με ζελατινώδη ουσία και προέρχεται επίσης από τα επιφανειακά κύτταρα της ωοθήκης. Μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά και μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία ή πόνο.

Δερμοειδής κύστη: Γνωστό και ως τεράτωμα, πρόκειται για όγκους που περιέχουν ιστό και από τα τρία εμβρυϊκά στρώματα (εξώδερμα, μεσόδερμα και ενδόδερμα). Μπορεί να περιέχουν τρίχες, δόντια, οστά και άλλους τύπους ιστού και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία.

Όγκος Brenner: Πρόκειται για σπάνιους όγκους που προκύπτουν από τα κύτταρα που επενδύουν την ωοθήκη. Συνήθως είναι μικρά και δεν προκαλούν συμπτώματα.

Ίνωμα: Είναι όγκοι που προέρχονται από τον συνδετικό ιστό της ωοθήκης. Μπορεί να είναι συμπαγείς και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή πίεση στην κοιλιά.

Θήκωμα: Πρόκειται για όγκους που παράγουν οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή άλλες ορμονικές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα καλοήθων όγκων των ωοθηκών και ότι υπάρχουν και άλλοι τύποι.

Λειτουργικές κύστεις ωοθηκών

Οι λειτουργικές κύστεις σχηματίζονται από τις γεμάτες με υγρό κοιλότητες (ωοθυλάκια) στις ωοθήκες. Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα ωάριο. Συνήθως, κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου, ένα ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα ωάριο και το ωοθυλάκιο φεύγει μετά την απελευθέρωση του ωαρίου. Ωστόσο, εάν ένα ωάριο δεν απελευθερωθεί, το ωοθυλάκιο μπορεί να συνεχίσει να μεγεθύνεται, σχηματίζοντας μια μεγαλύτερη κύστη. Περίπου το ένα τρίτο των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναπτύσσουν τέτοιες κύστεις. Οι λειτουργικές κύστεις συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Υπάρχουν δύο τύποι λειτουργικών κύστεων:

Θυλακιώδεις κύστεις: Αυτές οι κύστεις σχηματίζονται καθώς το ωάριο αναπτύσσεται στο ωοθυλάκιο.

Κύστες ωχρού σωματίου: Αυτές οι κύστεις αναπτύσσονται από τη δομή που σχηματίζεται μετά τη ρήξη του ωοθυλακίου και την απελευθέρωση του ωαρίου του. Αυτή η δομή ονομάζεται ωχρό σωμάτιο. Οι κύστεις του ωχρού σωματίου μπορεί να αιμορραγούν, προκαλώντας διόγκωση της ωοθήκης ή μπορεί να ραγούν. Εάν η κύστη σπάσει, τα υγρά διαφεύγουν στην κοιλιά (την κοιλιακή κοιλότητα) και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Πώς διαγιγνώσκονται οι κύστεις & όγκοι των ωοθηκών;

Η εξέταση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση τους. 

Γυναικολογική εξέταση: Συχνά, οι κύστεις των ωοθηκών εντοπίζονται κατά τη διάρκεια μιας τακτικής γυναικολογικής εξέτασης. Επειδή όμως η πυελική εξέταση δεν μπορεί να δώσει οριστική διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί κολπικό υπερηχογράφημα.

Κολπικό υπερηχογράφημα: Αυτή η απεικονιστική εξέταση επιτρέπει στον γιατρό να έχει μια πιο ακριβή εικόνα της ωοθήκης και της κύστης. Η εξέταση πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας μικρής κεφαλής υπερήχων στον κόλπο και δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος της κύστης και, εξίσου σημαντικό, να δει μέσα της και να εντοπίσει εάν είναι συμπαγής ή γεμάτη υγρό.

Λαπαροσκόπηση: Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία επιτρέπει στον γιατρό σας να δει και να αφαιρέσει την κύστη κάνοντας μια μικρή τομή στην κοιλιά. Το λαπαροσκόπιο, μια κάμερα με λεπτό φωτισμό, εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιά σας. Μικρά εργαλεία τοποθετούνται και επιτρέπουν στον γιατρό να αφαιρέσει στη συνέχεια την κύστη.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κύστεις & όγκοι των ωοθηκών;

Οι θεραπευτικές επιλογές για αυτές τις καταστάσεις εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος της κύστης ή του όγκου, την ηλικία, τα συμπτώματα και τους στόχους γονιμότητας της γυναίκας. Ακολουθούν ορισμένες κοινές επιλογές θεραπείας:

Παρακολούθηση: Οι μικρές, ασυμπτωματικές κύστεις των ωοθηκών μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία και ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση της κύστης με την πάροδο του χρόνου για να διασφαλιστεί ότι δεν αναπτύσσεται ή δεν προκαλεί επιπλοκές.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν η κύστη ή ο όγκος είναι μεγάλος, προκαλεί συμπτώματα ή υπάρχει υποψία ότι είναι καρκινικός, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση της κύστης ή του όγκου με ταυτόχρονη διατήρηση της ωοθήκης ή αφαίρεση ολόκληρης της ωοθήκης (ωοθηκεκτομή). Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, λαπαροσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ.

Ορμονοθεραπεία: Η ορμονική θεραπεία, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και να αποτρέψει την ανάπτυξη κύστεων ωοθηκών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Παροχέτευση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κύστη μπορεί να παροχετευτεί χρησιμοποιώντας μια βελόνα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά αυτό δεν είναι μόνιμη λύση καθώς η κύστη μπορεί να εμφανιστεί ξανά. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και τον τύπο της κύστης ή του όγκου, την ηλικία και τους στόχους γονιμότητας της γυναίκας και την παρουσία συμπτωμάτων. Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με τον γυναικολόγο τους για να καθορίσουν την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση βάσει και των ατομικών τους αναγκών.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.