ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Ο καρκίνος του κόλπου είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στους ιστούς του κόλπου. Ο κόλπος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει τον τράχηλο (το κάτω...

Περιεχομενο

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Ο καρκίνος του κόλπου είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στους ιστούς του κόλπου. Ο κόλπος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει τον τράχηλο (το κάτω μέρος της μήτρας) με τα έξω γεννητικά όργανα (αιδοίο). Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του πλακώδους καρκινώματος (ο συχνότερος τύπος), του αδενοκαρκινωμάτος και του σαρκώματος. Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να είναι επιθετικός και μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς και όργανα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποιοί είναι οι τύποι του καρκίνου του κόλπου;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του κόλπου, όπως:

→ Πλακώδες καρκίνωμα: Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του κόλπου και αποτελεί περίπου το 80% των περιπτώσεων. Αναπτύσσεται από τα λεπτά, επίπεδα κύτταρα που επενδύουν την επιφάνεια του κόλπου.

→ Αδενοκαρκίνωμα: Αυτός ο τύπος καρκίνου του κόλπου αναπτύσσεται από αδενικά κύτταρα στον κόλπο.

→ Καρκίνωμα διαυγών κυττάρων: Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του κόλπου που συνήθως συνδέεται με την έκθεση σε ένα φάρμακο που ονομάζεται διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

→ Σάρκωμα: Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του κόλπου που αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό ή στους μυς του κόλπου.

→ Μελάνωμα: Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του κόλπου που αναπτύσσεται από τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα του κόλπου.

→ Άλλοι τύποι καρκίνου του κόλπου: Αυτοί περιλαμβάνουν το λέμφωμα, το μικροκυτταρικό καρκίνωμα και το μεταβατικό καρκίνωμα.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του κόλπου;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του κόλπου δεν είναι γνωστή, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου σε μια γυναίκα. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του κόλπου περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Ο καρκίνος του κόλπου είναι πιο συχνός σε γυναίκες άνω των 60 ετών.
 • Λοίμωξη HPV: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του κόλπου.
 • Κάπνισμα: Οι γυναίκες που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του κόλπου.
 • Ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του κόλπου.
 • Ιστορικό κολπικής ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας (VAIN): Το VAIN είναι μια προκαρκινική κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του κόλπου.
 • Ιστορικό έκθεσης σε DES: Οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) ενώ ήταν στη μήτρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του κόλπου.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Οι γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτές με HIV ή που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του κόλπου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του κόλπου και ορισμένες γυναίκες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του κόλπου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο και τη θέση του καρκίνου. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, όπως αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή της κολπικής επαφής.
 • Ασυνήθιστη κολπική έκκριση που μπορεί να είναι υδαρής, αιματηρή ή δύσοσμη.
 • Πόνος στην περιοχή της πυέλου ή στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Ένα εξόγκωμα στον κόλπο που μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης.
 • Συμπτώματα του ουροποιητικού όπως συχνοουρία, επώδυνη ούρηση ή αίμα στα ούρα.
 • Συμπτώματα του εντέρου όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίμα στα κόπρανα.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καθώς μπορεί να προκληθούν από καρκίνο του κόλπου ή άλλες καταστάσεις που απαιτούν άμεση θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του κόλπου;

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να διαγνωστεί μέσω ποικίλων τρόπως όπως:

Πυελική εξέταση: Κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα εξετάσει τον κόλπο, τον τράχηλο, τη μήτρα, τις ωοθήκες και το ορθό για τυχόν ανωμαλίες ή σημάδια καρκίνου.

Κολποσκόπηση: Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται μια ειδική μεγεθυντική συσκευή για την εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας για μη φυσιολογικά κύτταρα.

Βιοψία: Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ένα μικρό τμήμα ιστού αφαιρείται από τον κόλπο ή τον τράχηλο και εξετάζεται στο μικροσκόπιο για σημεία καρκίνου.

Απεικονιστικές εξετάσεις: Απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και PET μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της έκτασης και της θέσης του καρκίνου.

Τεστ Παπανικολάου: Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων στον κόλπο ή τον τράχηλο που μπορεί να είναι ενδεικτικά καρκίνου.

Τεστ HPV: Αυτό το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον κόλπο, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του κόλπου. Ε

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του κόλπου;

Η θεραπεία για τον καρκίνο του κόλπου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία της γυναίκας και τις προσωπικές της προτιμήσεις. Οι κύριες επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του κόλπου περιλαμβάνουν:

→ Χειρουργική εξαίρεση: Ο καρκινικός ιστός αφαιρείται μαζί με ένα κομμάτι υγιούς ιστού γύρω του. Αυτό μπορεί να γίνει για όγκους μικρού έως μέτριου μεγέθους που δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από τον κόλπο.

→ Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων υψηλής ενέργειας για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο της ή σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το στάδιο και τη θέση του καρκίνου. 

→ Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία.

→ Στοχευμένη θεραπεία: Η στοχευμένη θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων που στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός αυτών των θεραπειών. Μπορεί επίσης σε προχωρημένα στάδια να παρέχεται παρηγορική φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elGreek

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.