fbpx
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τις ωοθήκες, τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Στον κα...

Περιεχομενο

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τις ωοθήκες, τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων. Στον καρκίνο των ωοθηκών, τα μη φυσιολογικά κύτταρα στις ωοθήκες αναπτύσσονται και διαιρούνται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας κακοήθη όγκο. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και παρόμοια με άλλες κοινές καταστάσεις.  

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Οι γυναίκες που έχουν στενό συγγενή, όπως μητέρα, αδερφή ή κόρη, που είχε καρκίνο των ωοθηκών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οι ίδιες τη νόσο.
 • Κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων: Ορισμένες κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.
 • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου: Οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού ή άλλους τύπους καρκίνου διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.
 • Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.
 • Ορμονοθεραπεία: Η μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ή φαρμάκων υπογονιμότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός ή περισσότερων παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών και ορισμένες γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των ωοθηκών;

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να είναι ασαφή και μπορεί να μιμούνται άλλες κοινές καταστάσεις, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την έγκαιρη ανίχνευση. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό πρήξιμο ή φούσκωμα: Αυτό μπορεί να προκληθεί από την παρουσία όγκου στις ωοθήκες ή σε κοντινές περιοχές.
 • Πυελικός πόνος ή δυσφορία: Αυτό μπορεί να προκληθεί από την πίεση του όγκου σε κοντινά όργανα ή νεύρα.
 • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα των κενώσεων.
 • Συχνότητα ούρησης: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συχνή ανάγκη για ούρηση ή δυσκολία στην κένωση της ουροδόχου κύστης.
 • Γρήγορη αίσθηση κορεσμού ενώ τρώτε: Αυτό μπορεί να προκληθεί από έναν όγκο που πιέζει στο στομάχι, καθιστώντας δύσκολη την κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος.

 

Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στην πλάτη, πρήξιμο στα πόδια και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από μια ποικιλία άλλων καταστάσεων, αλλά εάν επιμείνουν για περισσότερες από μερικές εβδομάδες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρές υποκείμενες παθήσεις.

Πώς μπορούμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο των ωοθηκών;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, όπως:

 • Πυελική εξέταση: Κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα αισθανθεί τις ωοθήκες και τις γύρω περιοχές για τυχόν ανωμαλίες, όπως εξογκώματα ή πρήξιμο.
 • Απεικόνιση: Απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή PET μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη φωτογραφιών των ωοθηκών και του περιβάλλοντος ιστού.
 • Εξετάσεις αίματος: Οι εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων των CA-125, HE4 και OVA1, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση ορισμένων πρωτεϊνών ή άλλων ουσιών που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.
 • Βιοψία: Η βιοψία περιλαμβάνει τη λήψη τμήματος ιστού από την ωοθήκη ή την κοντινή περιοχή για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.
 • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών όσο και για την αφαίρεση του όγκου και του περιβάλλοντος ιστού.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του καρκίνου και για να δούμε το βαθμό επιτυχίας της θεραπείας. Ο γιατρός σας θα καθορίσει ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες με βάση την ατομική σας κατάσταση και τα συμπτώματά σας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Η θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου, καθώς και από άλλους μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική υγεία και οι προσωπικές προτιμήσεις. Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, της προσβεβλημένης ωοθήκης ή των ωοθηκών, τυχόν κοντινού ιστού που μπορεί να επηρεαστεί και των λεμφαδένων.

Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του όγκου ή μετά τη χειρουργική επέμβαση για να εξαληφθούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Στοχευμένη θεραπεία: Τα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια ή μονοπάτια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για τον καρκίνο των ωοθηκών από άλλες θεραπείες. Το συγκεκριμένο σχέδιο θεραπείας θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου, καθώς και από άλλους επιμέρους παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός θεραπειών. Ο γιατρός σας μέσω του ογκολογικού συμβουλίου θα καθορίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για εσάς.

Τί περιλαμβάνει η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, της προσβεβλημένης ωοθήκης ή των ωοθηκών, τυχόν κοντινού ιστού που μπορεί να επηρεαστεί και των λεμφαδένων.  Σε προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών, μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μεταστατικών όγκων και σε άλλα όργανα, κοιλιακά και μη. Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο των ωοθηκών πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και άλλους μεμονωμένους παράγοντες αλλά οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την επέμβαση.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.