fbpx
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ

Τι είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή; Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της μήτρ...

Περιεχομενο

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ

Τι είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της μήτρας χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα όργανα και λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα στο άκρο και φωτεινή πηγή. Το λαπαροσκόπιο εισάγεται μέσω μικρών τομών στην κοιλιά, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει τα πυελικά όργανα σε μια οθόνη και να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση με ακρίβεια. Στη συνέχεια, η μήτρα αφαιρείται μέσω των μικρών τομών ή μέσω του κόλπου. Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή εκτελείται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, όπως λιγότερο πόνο, μικρότερες ουλές, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνιστάται για διάφορους ιατρικούς λόγους, όπως:

 • Ινομυώματα μήτρας: Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνιστάται εάν τα ινομυώματα της μήτρας προκαλούν σοβαρά συμπτώματα όπως βαριά αιμορραγία, πυελικό άλγος ή πίεση σε κοντινά όργανα.
 • Ενδομητρίωση: Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές βλάβες ενδομητρίωσης στη μήτρα ή στους γύρω ιστούς, μπορεί να συνιστάται λαπαροσκοπική υστερεκτομή.
 • Υπερπλασία του ενδομητρίου, ειδικά όταν συνοδεύεται από ατυπία (ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ενδομητρίου)
 • Αδενομύωση: Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνιστάται για γυναίκες με αδενομύωση, μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που κανονικά καλύπτει τη μήτρα αναπτύσσεται στα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας, προκαλώντας πόνο και βαριά αιμορραγία.
 • Καρκίνος: Γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας ή των ωοθηκών μπορεί να χρειαστούν λαπαροσκοπική υστερεκτομή ως μέρος της θεραπείας τους.
 • Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνιστάται εάν η μήτρα προπίπτει από τη θέση της και προκαλεί συμπτώματα.
 • Χρόνιος πυελικός πόνος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνιστάται για την ανακούφιση του χρόνιου πυελικού πόνου που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
 • Προληπτικά : επί κληρονομικών συνδρόμων καρκίνου ενδομητρίου (σύνδρομο Lynch)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και η απόφαση να υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική υστερεκτομή θα πρέπει να ληφθεί μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και συζήτηση με τον ιατρό σας. Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες και η απόφαση να υποβληθείτε στη διαδικασία θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής, καθώς και οι εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά πριν ληφθεί μια απόφαση.

Τι πρέπει να περιμένει μια γυναίκα τις πρώτες μέρες της ανάρρωσης μετά από λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά από μια λαπαροσκοπική υστερεκτομή, μια γυναίκα μπορεί να αναμένει να νιώθει κάποια ενόχληση στην κοιλιά, κόπωση και φούσκωμα. Θα συνταγογραφηθoύν παυσίπονα για να βοηθήσουν στη διαχείριση τυχόν ενοχλήσεων και θα παρακολουθούνται στενά τα ζωτικά σημεία της ασθενούς και η πρόοδος της ανάρρωσης. Είναι φυσιολογικό να εμφανίσετε κάποια κολπική αιμορραγία και έκκριση τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί σερβιέτες αντί για ταμπόν και να αποφεύγει τη σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να της επιτραπεί από τον χειρουργό. Το περπάτημα και η ελαφριά δραστηριότητα ενθαρρύνονται για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη της θρόμβωσης. Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα, η άρση βαρέων αντικειμένων και η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον έξι εβδομάδες ή έως ότου κριθεί σκόπιμο από τον χειρουργό. Είναι επίσης σύνηθες οι ασθενείς να βιώνουν συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης. Οι γυναίκες θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους εάν αισθάνονται αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους. Συνολικά, η ανάρρωση από μια λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναμένουν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες που παρέχονται από το γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης τυχόν συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διατήρησης καλής υγιεινής και την πιστή τήρηση των ραντεβού παρακολούθησης.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Στο κέντρο μας, είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή της πιο σύγχρονης και προηγμένης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς μας, τηρώντας παράλληλα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα. Αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον που θέτει την υγεία και την ευημερία σας σε προτεραιότητα.

ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
5/5

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΩΟΘΗΚΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ...
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
Σχόλια
Τηλέφωνο
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.